IZY Kindergarten and Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

IZY Kindergarten and Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

© Studio Bauhaus© Studio Bauhaus© Studio Bauhaus© Studio Bauhaus+ 20


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    867 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Bozo, Nagoya Mosaic, runon

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

Text description provided by the architects. A newly built kindergarten and nursery in Aichi, Japan with the concept “Learn the local and stimulate the 5 senses by seeing, touching and feeling”. This city flourished as a city of carpenters, called “Yokomatsu Daiku” and many shrines and temples were built by them. Contributing to the succession of the city’s history and culture, this kindergarten and nursery was built for children to see, touch, smell the materials and develop their 5 senses while learning their history and their local culture.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

IZY Kindergarten and Nursery began around 1945 as a nursery during busy farmer seasons. Then the nursery building was built with the fence that separated the nursery from the temple. Recently, due to declining birth rate, nuclear families, more and more using SNS and too much security, the chances of children playing and talking with people of other generations have decreased and it is reported that their ability to communicate has diminished. From this context and this history, this installation is designed in such a way as to bring it closer to the temple again and to create a new communication between people of different generations.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
Plans
Plans
© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

In the installation built in the enclosure, there is a building opening like a picture frame with the landscape of the enclosure, and vertical louvers which create shadows. As a key color, gray is used for the exterior, matching the color of the temple, door and sink tile.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

In a public space, the wood and the tiles change according to the situation of an oven. With these materials, children can see, touch, smell and develop their sensitivity. At the same time, this kind of natural texture in the architecture of the kindergarten and nursery creates a sense of unity with the temple.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus
Elevations
Elevations

On the way from the front approach of the temple to the playground through the interior of the manger, there is a library, a climbing net and a workshop area. These areas stimulate their curiosity and help children create plays.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

The dining room connected to the enclosure is a cozy space with a fully open window and also creates a new communication between children, staff, visitors and neighbors. In this way, children can develop their sensitivity and creativity in an environment where people can feel the warmth of temples and neighbors, and experience culture and history.

© Studio Bauhaus
© Studio Bauhaus

Dora W. Clawson